Bluetooth II.Az első rész nagyon rövidre sikerült, sok minden kimaradt ezt próbálom most egy kicsit bepótolni ebben a részben. A bluetooth eszközök egyik fő jó tulajdonsága, hogy okos telefonokról is vezérelhetők. Ezt a tulajdonságukat próbálom használni bizonyos szinten. Első lépésben össze kell  állítani  egy próbakapcsolást. Kell egy Uno alaplap, 3db led ellenállásokkal(270-330ohm), egy bluetooth modul(hc-06), próbapanel, összekötő vezetékek.

A következő kapcsolást készítsük el:


A kód:

char val;
void setup() {
for (int i = 8;i<11;i++){
pinMode(i, OUTPUT);
}
Serial.begin(9600);
}

void loop() {
if( Serial.available() ) {
val = Serial.read();
}
if( val == 'H' ){
digitalWrite(8, HIGH);
} else if(val =='J') {
digitalWrite(9, HIGH);
} else if(val =='K'){
digitalWrite(10,HIGH);
}else {
for(int i=8;i<11;i++)
digitalWrite(i,LOW);
}
delay(100);
}


A program lényege ha soros átvitelen 'H', 'J', vagy 'K' karakter érkezik akkor egy-egy ledet felkapcsol az alaplapunkon (persze először a soros monitorról küldve), ha más karakter érkezik a ledek kikapcsolnak.

Most nézzük az okos telefonos részt, én androidon teszteltem a kapcsolást ezt próbálom leírni.
Először kell egy bluetooth alkalmazás ami kezelni tudja a mi modulunkat. Itt több progit végig próbáltam de egyik se tűnt megfelelőnek. Végül is kikötöttem két alkalmazásnál az egyik: Anton Smirnov Arduino Commandere, ami ha sikerülne bekérnie a bluetooth jelszavát csodálatossan kezelné az arduinonkat, de addig is még utána nézek :)

A másik (amit végül is használatra fogtam) az Estacado's ltd Arduino Bluetooth Controller-e.

Megnyitás után bejelentkezik az ArduinoRC lap, ennek a jobb alsó sarkában lévő Proceed gombot
megnyomva jelenik meg az elérhető eszközök listája, itt kell kiválasztani a számunkra megfelelőt
vagy rákerestetni a Scan for devices gombbal. Az én eszközöm egy HC-06 típusú 30:14:10:17:17:70 azonosító számú bluetooth modul, ha megvan a kiválasztás akkor bekér egy jelszót a kapcsolódáshoz ez a legtöbb modulnál az „1234” vagy a „0000”. Ha minden jól ment kapsz egy Connected to HC-06 üzenetet és megjelenik a következő felület:


Most a Terminál módot használjuk. Ez úgy működik, hogy a beírt szavakat szét bontja karakterekre
és ezeket egyesével továbbítja a bluetooth eszköznek. Két lehetőség van a parancsok kezelésére az
egyik, hogy szavakat alkalmazunk az andoid szétbontja karakterekre az Uno összefűzi stringgé és
ezt azonosítja, vagy használjuk a kézenfekvőbb megoldást: egy karakter egy parancs, minden beállított karakter más más dolgot végez el az alaplapunkon(ahogy a példa progi is teszi).


Controller Módban is be tudjuk állítani a vezérlést, a régebbi verzióknál a bal felső sarokba rá lehetett kattintani egy jelre ami behozta a beállítási menüt, az újabbnál a telefon menü gombjával érhető el ugyan ez a felület. A Set Command-ban állíthatjuk be a kívánt karaktereket. Ez direkt csak
egy karaktert fogad el. A controllerrel már megoldhatunk egyszerübb vezérléseket, vagy inkább amire igazán készült: jármű irányitást.


Ha minden jól sikerült akkor most már vígan kapcsolgatod az androidoddal a kapcsolás három ledjét, ha nem fuss neki még egyszer.